Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Ξεκίνησε ο νέος κύκλος μαθημάτων στην εκπαιδευτική πλατφόρμα "Mathesis"

 


Ξεκίνησε ο νέος κύκλος μαθημάτων στην εκπαιδευτική πλατφόρμα "Mathesis" του ΙΤΕ - Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα προσφέρει ένα πλήθος μαζικών ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων (MOOC - Massive Open Online Courses). Μέσα από αυτά φοιτητές, ερευνητές, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος -ανεξαρτήτως ιδιότητας- έχουν την ευκαιρία να έρχονται σε επαφή με ενδιαφέροντα και ιδιαίτερα θέματα σε υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο. Τα μαθήματα προσφέρονται από πανεπιστημιακούς με σημαντικό έργο και συνεισφορά στην έρευνα. 


Η ύλη των μαθημάτων διαρθρώνεται σε εβδομάδες. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, ο εκπαιδευόμενος υποβάλλει ένα τεστ, για να διαπιστώσει αν έχει κατανοήσει το εκπαιδευτικό περιεχόμενο της εβδομάδας. Επίσης, αυτό το τεστ χρησιμοποιείται για την αξιολόγησή του, σε περίπτωση που επιθυμεί να λάβει βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης του μαθήματος. Τα εβδομαδιαία τεστ αντιστοιχούν στο 45% της τελικής βαθμολογίας, ενώ το τελικό τεστ, δηλαδή το τεστ που υποβάλλει ο εκπαιδευόμενος μετά το πέρας όλων των εβδομαδιαίων δοκιμασιών, διαμορφώνει κατά 55% την τελική βαθμολογία. Για να μπορέσει κάποιος να αιτηθεί τη βεβαίωση παρακολούθησης, οφείλει να έχει επιτύχει βαθμό υψηλότερο ή ίσο με 50% της συνολικής βαθμολογίας. Η έκδοση της βεβαίωσης παρακολούθησης κοστίζει 20 ευρώ, ενώ παρέχεται δωρεάν σε ανέργους με την υποβολή του αριθμού ενεργού δελτίου ανεργίας.


Τα μαθήματα που προσφέρονται κατά τη θερινή περίοδο, σε αντίθεση με όσα προσφέρονται κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου ακαδημαϊκού έτους, δεν έχουν ενδιάμεσες προθεσμίες για κάθε εβδομάδα. Υπάρχει μόνο μια καταληκτική ημερομηνία για όλα τα τεστ, η 30η Σεπτεμβρίου.


Όσον αφορά στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, υπάρχουν αρκετά αξιόλογα μαθήματα σε αυτήν την πλατφόρμα. Από όσα είναι ανοικτά για την θερινή περίοδο σάς προτείνουμε τα εξής: 


1. Παγκόσμια Ιστορία 2: Ο άνθρωπος απέναντι στο Θείο: Το συγκεκριμένο μάθημα, με διδάσκουσα την πολύ γνωστή και αγαπητή στο ευρύ κοινό Μαρία Ευθυμίου, παρουσιάζει ευσύνοπτα την εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας μέσα από το πρίσμα της ανάπτυξης των θρησκειών. Πώς τα ιστορικά δεδομένα της κάθε εποχής επηρέασαν την ανάπτυξη συγκεκριμενών θρησκειών και πώς οι θρησκείες επηρέασαν την πορεία των ιστορικών εξελίξεων; Αυτά και άλλα ερωτήματα τίθενται και απαντώνται μέσα από το πολύ ενδιαφέρον μάθημα της Ομότιμης Καθηγήτριας Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Για τους λάτρεις της Ιστορίας αυτό το μάθημα είναι ιδανικό, καθώς θα θυμηθούν στοιχεία της Παγκόσμιας Ιστορίας που ίσως είχαν ξεχάσει και θα δουν με καινούρια μάτια ιστορικά ερωτήματα μέσα από το πρίσμα της θρησκείας.


2. Πλάτων: Το μάθημα αυτό, με διδάσκοντα τον Βασίλη Κάλφα, παρουσιάζει την πλατωνική φιλοσοφία με τρόπο απλό, χωρίς όμως να υποβαθμίζει το επίπεδο του μαθήματος. Αντίθετα, πρόκειται για υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου περιεχόμενο, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας ευρείας γκάμας εκπαιδευομένων (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών Φιλοσοφίας ή άλλων συναφών σπουδών, εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανθρώπων που απλώς ενδιαφέρονται για τη Φιλοσοφία κ.λπ.). Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ καταφέρνει να δώσει το περίγραμμα της πλατωνικής φιλοσοφίας, εντάσσοντας παράλληλα στη διδασκαλία του τη μελέτη του πρωτότυπου κειμένου, θυμίζοντας την προσέγγιση που γίνεται στα εργαστήρια Φιλοσοφίας, τα οποία προσφέρονται στο πλαίσιο των πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών). Με αυτόν τον τρόπο, το μάθημα αυτό ξεφεύγει από την τετριμμένη διδασκαλία για τον πολυδιαβασμένο και πολυσυζητημένο Πλάτωνα και παρέχει στον εκπαιδευόμενο μια ευκαιρία να γνωρίσει κάτι καινούριο για την κομβική στην Ιστορία της Φιλοσοφίας σκέψη του Αθηναίου φιλοσόφου. Αν αγαπάτε τη Φιλοσοφία ή είστε φοιτητής σε αυτό το αντικείμενο, μην χάσετε αυτό το σπουδαίο μάθημα που θα σας ξεδιαλύνει απορίες για την πλατωνική φιλοσοφία, θα σας προσφέρει μια καλή επανάληψη σε όσα γνωρίζατε για αυτήν, αλλά και θα σας ανοίξει καινούριους δρόμους για τη μελέτη της!


3. Τα δικαιώματα των ασθενών: Κανόνες για την προστασία μας κατά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας: Αυτό το μάθημα, με διδάσκοντες τον Κωνσταντίνο Ρόκα και την Ευρυδίκη Κραββαρίτη, προσεγγίζει διεπιστημονικά (από τη σκοπιά της Νομικής και της Ιατρικής) ένα σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Μέσα από αυτό το μάθημα ενημερωνόμαστε για τα δικαιώματα των ασθενών και για τους τρόπους με τους οποίους αυτοί ή οι οικείοι τους μπορούν να προστατευθούν από διάφορους κινδύνους, όπως η έκθεση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και η μεταδιδακτορική ερευνήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ μάς παρέχουν ένα υψηλού επιπέδου μάθημα, το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε και πρακτικά στα δεδομένα της καθημερινότητας στην κοινωνία μας. Το μάθημα είναι πολύ χρήσιμο σε φοιτητές Νομικής ή Ιατρικής, σε ερευνητές που ασχολούνται με ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων, Συνταγματικού Δικαίου, Ιατρικού Δικαίου, Κοινωνιολογίας του Δικαίου και Ιατρικής Δεοντολογίας, αλλά και σε κάθε πολίτη που θέλει να γνωρίζει τα δικαιώματά του στο πλαίσιο των υπηρεσιών υγείας. 


Φωτεινή Κατσίβα, φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματισμοί για την εκπαίδευση και τη διδασκαλία στο σημερινό σχολείο

  Κατά κοινή ομολογία το σχολείο σήμερα δεν είναι σε θέση να παράσχει τα κατάλληλα ερεθίσματα στους μαθητές, ώστε να τους οδηγήσει στο να αι...