Καλωσήρθατε στο ιστολόγιό μου! Ονομάζομαι Φωτεινή Κατσίβα και είμαι φιλόλογος. Σας προσκαλώ να κάνετε μαζί μου ένα φιλολογικό "διά-λημμα", δηλαδή ένα διάλειμμα από την καθημερινότητά σας, για να ταξιδέψουμε παρέα σε λέξεις, ιδέες, κείμενα. Καλή μας φιλολογική... ξεκούραση!
Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025
Συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού
Μετά από ένα κοπιαστικό σχολικό έτος φθάνει η στιγμή για τους μαθητές της Γ' Λυκείου που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο με τις επιλογές τους για τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία, καθώς τώρα ο κόπος τους θα μεταφραστεί σε επιτυχία.
Η υποβολή των ΜΔ ξεκίνησε την Τρίτη 09/07/2024 και λήγει την Πέμπτη 18/07/2024 τα μεσάνυχτα. Τι χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας πριν συμπληρώσουμε το δελτίο;
(Βρείτε την πλατφόρμα για την υποβολή των ΜΔ 2024 εδώ,
το έντυπο του ΜΔ των ΓΕΛ εδώ και το αντίστοιχο των ΕΠΑΛ εδώ)
1. Κάνουμε την απαραίτητη έρευνα.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε καλά το προφίλ των πανεπιστημιακών τμημάτων που έχουμε τη δυνατότητα να δηλώσουμε στο μηχανογραφικό μας. Συνήθως οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μέχρι και 100 τμήματα για τις σπουδές τους. Πώς θα βάλουμε σε σειρά επιλογής όλα αυτά τα τμήματα;
Το πρώτο βήμα είναι να τα ομαδοποιήσουμε. Μέσα στο μηχανογραφικό θα βρούμε, για παράδειγμα, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ, στο ΔΠΘ, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αλλού. Άρα, όλα αυτά τα τμήματα τα οργανώνουμε στην κατηγορία "τμήματα Πολιτικής Επιστήμης", επειδή έχουν παρόμοιο προφίλ.
Αφού επιλέξουμε, λοιπόν, ποιες ομάδες τμημάτων θα δηλώσουμε, περνάμε στο δεύτερο βήμα: να μελετήσουμε καλά τους Οδηγούς Σπουδών των τμημάτων. Σήμερα, η πληροφόρηση είναι πολύ πιο εύκολη από οποτεδήποτε άλλοτε. Όλοι έχουμε πρόσβαση στις ιστοσελίδες των επιμέρους τμημάτων. Εκεί μπορούμε να δούμε τα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) τα οποία μας πληροφορούν για τα μαθήματα και τις γνώσεις που μπορεί να λάβει οποιοσδήποτε επιλέξει να φοιτήσει σε αυτά. Επομένως, προσέχουμε τις διαφοροποιήσεις στα τμήματα όσον αφορά στα μαθήματα, τα εργαστήρια και γενικά το πλαίσιο των σπουδών.
Ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα που εξασφαλίζει η κτήση του πτυχίου του κάθε τμήματος. Πολλές φορές υπάρχουν διαφορές και οι πτυχιούχοι βρίσκονται προ εκπλήξεως, κάτι που δεν θέλουμε... Οπότε προσοχή στα επαγγελματικά δικαιώματα, που συνήθως αναγράφονται στην αρχική σελίδα των διαδικτυακών τόπων των τμημάτων.
2. Στοχαζόμαστε τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις μας.
Είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο στα 17 ή 18 του χρόνια να επιλέξει τι θέλει να ακολουθήσει επαγγελματικά. Η προσωπικότητά μας βρίσκεται διαρκώς σε εξέλιξη και χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσουν μέσα μας οι ιδέες και τα στοιχεία που διαμορφώνουν την προσωπική και επαγγελματική μας ταυτότητα. Μάλιστα φαίνεται ότι πολλές φορές αρκετοί άνθρωποι ανακαλύπτουν τυχαία τις κλίσεις τους μέσα από εμπειρίες τις οποίες η ίδια η ζωή τους έκανε να αποκτήσουν. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, σήμερα λόγω των ραγδαίων αλλαγών στην κοινωνία και την τεχνολογία, ο μέσος άνθρωπος αλλάζει καριέρα κάθε 8 χρόνια. Επομένως, είναι πιθανόν να αλλάξουμε μέχρι και 5 επαγγέλματα στην εργασιακή μας ζωή. Οπότε, αν είστε από αυτούς που δεν γνωρίζετε σίγουρα τι θέλετε να ακολουθήσετε επαγγελματικά, μην πτοείστε!
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ιεραρχήσετε τις προτεραιότητές σας. Μερικές ερωτήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν στην ανακάλυψη των επιθυμιών και των επαγγελματικών επιδιώξεών σας είναι οι εξής:
-Τι μου αρέσει να μελετάω; Ποιες σπουδές μου αρέσουν περισσότερο;
-Ποιο επάγγελμα μού αρέσει περισσότερο;
-Θα ήθελα να εξασφαλίσω περισσότερες πιθανότητες να εργαστώ στο άμεσο μέλλον ή να επενδύσω στην εκπαίδευση που με εκφράζει χωρίς να επικεντρωθώ τόσο στις επαγγελματικές ευκαιρίες που θα έχω;
-Ποια στοιχεία του χαρακτήρα μου θα ήθελα να αξιοποιήσω στο επάγγελμά μου;
-Τι με συμφέρει περισσότερο;
-Με ενδιαφέρει να τελειώσω "εύκολα και γρήγορα" ένα τμήμα ή προτιμώ "δύσκολες σπουδές" που θα μου δώσουν περισσότερες δεξιότητες και επαγγελματικά εφόδια;
-Προτιμώ να σπουδάσω σε ένα τμήμα που θα μου δώσει επαγγελματικές δεξιότητες και ευκαιρίες για πρακτική άσκηση μέσα από το πρόγραμμα σπουδών ή ένα τμήμα που θα με διαμορφώσει ως επιστήμονα κι ας μην μου δίνει γνώσεις άμεσα χρηστικές στην αγορά εργασίας;
-Θέλω να σπουδάσω κάτι που θα με εξειδικεύσει σε ένα πεδίο ή θέλω να έχω γενικότερη καλλιέργεια στην επιστήμη μου;
Για υποστήριξή σας σε αυτά τα ερωτήματα και τις απαντήσεις τους απευθυνθείτε στους καθηγητές σας στο σχολείο ή, ακόμα καλύτερα, σε επαγγελματικούς συμβούλους που γνωρίζουν καλά το πεδίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα διαφορετικά προφίλ των πανεπιστημιακών τμημάτων.
3. Υπολογίζουμε τις οικονομικές μας δυνατότητες.
Δυστυχώς, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, δεν είναι δυνατόν για κάθε οικογένεια να καλύψει τα έξοδα διαμονής και σπουδών των μελών της σε μακρινές από τον τόπο κατοικίας τους πόλεις. Γι' αυτό το λόγο, καλό θα ήταν να εξετάσετε τις επιλογές σας και με βάση την πόλη στην οποία βρίσκεται το κάθε τμήμα. Επίσης, εξετάστε και τις δυνατότητες μετεγγραφής.
4. Τοποθετούμε τα τμήματα στο ΜΔ με σειρά προτίμησης και ΟΧΙ με φθίνουσα σειρά βάσης της προηγούμενης χρονιάς
Ένα πολύ μεγάλο λάθος που κάνουν συχνά οι υποψήφιοι είναι να τοποθετούν τα τμήματα στο ΜΔ με φθίνουσα σειρά βάσης του προηγούμενου έτους. Δηλαδή, για παράδειγμα στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών τοποθετούν πρώτα τα τμήματα Νομικής και μετά τα τμήματα Ψυχολογίας. Αν σας ενδιαφέρει να σπουδάσετε Ψυχολογία, τότε θα βάλετε αυτό το τμήμα πρώτα και ΜΕΤΑ το τμήμα Νομικής, αν σας ενδιαφέρει και αυτό. Οι βάσεις του προηγούμενου έτους δεν διαφέρουν συνήθως πολύ από του επόμενου. Ωστόσο, είναι κάτι που διαμορφώνεται από τις επιλογές των μαθητών. Αν τύχει κάποια χρονιά και επιλέξουν όλοι οι άριστοι τα τμήματα Ψυχολογίας, τότε αυτά θα έχουν τη μεγαλύτερη βάση στο πεδίο. Οι βάσεις διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση και με την επίδοση των μαθητών κάθε χρόνο (μεγαλύτερη ζήτηση από άριστους μαθητές = μεγαλύτερη βάση). Αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν πρέπει να ενδιαφέρει τον υποψήφιο.
Τοποθετούμε τα τμήματα με σειρά της δικής μας προτίμησης σαν να μην γνωρίζουμε τη βάση των τμημάτων. Μάλιστα, ένα καλό τρικ είναι να μην κοιτάξετε καθόλου τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς πριν τη συμπλήρωση του ΜΔ σας.
Επίσης, είναι σημαντικό να δηλώσετε όσο περισσότερα τμήματα μπορείτε. Ιδανικά δηλώστε όλα τα τμήματα του πεδίου σας. Έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες να μείνετε εκτός σχολών.
Και μια πρακτική συμβουλή! Τσεκάρετε ότι όντως έχει υποβάλει οριστικά το μηχανογραφικό σας, όταν είναι έτοιμο! Έχει τύχει να γίνει προσωρινή αποθήκευση και ο υποψήφιος να νομίζει ότι το έχει υποβάλει! Οπότε μεγάλη προσοχή σε αυτό! Και για μεγαλύτερη σιγουριά να αποθηκεύσετε το pdf του οριστικοποιημένου μηχανογραφικού, αλλά και να το εκτυπώσετε!
5. Έχουμε εναλλακτικό σχέδιο.
Αν, ο μη γένοιτο, τελικά δεν περάσετε στις πρώτες σας επιλογές ή και καθόλου, να θυμάστε ότι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου! Τα νιάτα είναι η δύναμή σας και όλη η ζωή είναι μπροστά σας. Έχετε πολλές επιλογές. Ενδεικτικά παραθέτουμε εδώ μερικές:
Α. Παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή σε Δημόσια ΙΕΚ: Πολλές φορές η επαγγελματική αποκατάσταση είναι καλύτερη και οι εργασιακές συνθήκες πιο ευνοϊκές. Συμπληρώστε και αυτό το ΜΔ για μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.
Β. Εισαγωγή με το 10%: Την επόμενη χρονιά έχετε τη δυνατότητα να ξαναϋποβάλετε ΜΔ στην κατηγορία 10%. Πρόκειται για τους μαθητές που είτε δεν πέρασαν στο τμήμα της προτίμησής τους είτε φοίτησαν έναν χρόνο στο τμήμα που πέρασαν και διαπίστωσαν ότι τελικά δεν τους άρεσε και δεν ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις τους. Την επόμενη χρονιά μπορείτε να υποβάλετε και πάλι ΜΔ κρατώντας το βαθμό σας από την προηγούμενη χρονιά και έτσι "να διορθώσετε" τις επιλογές σας.
Γ. Η απρόβλεπτη ζωή: Μπορείτε να δουλέψετε, να εξερευνήσετε καινούριες επιλογές, να ξαναδώσετε εξετάσεις, να κατευθυνθείτε προς την ιδιωτική εκπαίδευση, να προσφέρετε εθελοντική εργασία και γενικά να γνωρίσετε καινούριους δρόμους μέσω των εμπειριών σας που θα σας διαμορφώσουν ως ανθρώπους και θα οδηγήσουν σε άλλες κατευθύνσεις τις επαγγελματικές σας επιλογές. Η ζωή είναι απρόβλεπτη και ποτέ δεν ξέρεις πότε και πώς θα έρθει η ευκαιρία να ικανοποιήσεις τις επαγγελματικές σου επιδιώξεις ή να ολοκληρωθείς ως άνθρωπος! Να έχεις τα μάτια σου ανοικτά και να μην φοβάσαι! Η ζωή δίνει σε όλους μας τις κατάλληλες ευκαιρίες!
Υ.Γ. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου οι προπτυχιακές σπουδές για την πλειονότητα των ανθρώπων ξεκινούν μετά τα 25, ενώ οι μεταπτυχιακές μετά τα 30 . Οπότε να θυμάστε ότι είστε πάντα στην κατάλληλη ηλικία για να πάρετε αποφάσεις που θα αλλάξουν την προσωπική σας ανάπτυξη και την καριέρα σας! Καλή επιτυχία σε όλες και όλους!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Προβληματισμοί για την εκπαίδευση και τη διδασκαλία στο σημερινό σχολείο
Κατά κοινή ομολογία το σχολείο σήμερα δεν είναι σε θέση να παράσχει τα κατάλληλα ερεθίσματα στους μαθητές, ώστε να τους οδηγήσει στο να αι...

-
Κάθε χρόνο την περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων ειδικοί και μη αποφαίνονται περί της διαδικασίας και των θεμάτων. Δύο φράσεις έχουν καταντ...
-
Πολλές φορές κάνουμε λάθη στο γραπτό ή στον προφορικό λόγο. Κάποιες φορές τα λάθη μας μπορεί να οφείλονται στην κούραση, την έλλειψη συγκέντ...
-
29 Μαΐου 2024. Ο Ολυμπιακός γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κερδίζει ευρωπαϊκό τίτλο στο ποδόσφαιρο. Όλοι οι Έλληνες γεμίζουν από υπε...
-
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ -Η θεματική εστιάζει σε ένα ζήτημα το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία σήμερα. Η φιλαναγνωσία είναι ένας από τους στόχους των ΠΣ (Π...
-
Η 25η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως επέτειος της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια σύμβαση. Η...
-
Η μελέτη στο μάθημα των νέων ελληνικών είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από ορισμένα εργαλεία. Πριν λίγα χρόνια ήμασταν υποχρεωμένοι να έχο...
-
Πολλοί από εμάς (ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία) προβληματιζόμαστε όταν βλέπουμε γραμμένες με την συγκεκριμένη ορθογραφία τις λέξεις ...
-
Ακολουθεί το δημοτικό τραγούδι και λίγο παρακάτω οι συνοδευτικές ερωτήσεις που διευκολύνουν την ερμηνευτική προσέγγισή του. Του γιοφυριού τη...
-
https://www.minedu.gov.gr/epal-m/anakoinwseis-epala/61660-31-05-25-ta-simerina-themata-ton-panelladikon-eksetaseon-2 Δείτε εδώ τα θέματα ...
-
Θέματα Πανελληνίων Εξετάσεων Νέα Ελληνικά ΕΠΑΛ 2024 και ενδεικτικές απαντήσεις 30 Μαΐου 2024: Ξεκίνησαν οι Πανελλήνιες εξετάσεις με το μάθημ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου