Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

Η ιστορία και η ετυμολογία της σοκολάτας

Η σοκολάτα είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που αγαπούν όλοι. Είναι πολύ σπάνιο να μην αρέσει σε κάποιον η σοκολάτα. Από πού προέρχεται, όμως, αυτή η λέξη; Δείτε παρακάτω!



Εικόνα από το διαδίκτυο


Σοκολάτα. Ένα γλυκό που όλοι αγαπάμε  και μας φτιάχνει τη διάθεση ανεβάζοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλό μας. Από πού μας έρχεται αυτό το θαυματουργό γλυκό; Η καταγωγή της σοκολάτας είναι αμερικανική. Τα πρώτα κακαόδεντρα φύτρωσαν στην Αμερική και ύστερα, όταν πλέον διαδόθηκε αρκετά η σοκολάτα, δημιουργήθηκαν φυτείες και στην Αφρική. Το κακάο ευδοκιμεί κυρίως στο τροπικό περιβάλλον της ζώνης του Ισημερινού.

Οι πρώτοι που ήρθαν σε επαφή με αυτόν τον καρπό και τον επεξεργάστηκαν για να τον καταναλώσουν ήταν οι ιθαγενείς της Αμερικής. Αυτοί χρησιμοποίησαν το κακάο σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας, από θεραπευτικές χρήσεις μέχρι θρησκευτικές τελετές. Όταν η Αμερική ανακαλύφθηκε (και κατακτήθηκε) από τους Κονκισταδόρες, οι Ισπανοί κυρίως γνώρισαν για πρώτη φορά αυτό το προϊόν και το μετέφεραν και στην Ευρώπη.

Η λέξη σοκολάτα έφτασε στα ελληνικά μέσα από τα γαλλικά. Αν είχατε αναρωτηθεί ποτέ γιατί στα ελληνικά η λέξη αρχίζει με "σ", ενώ στα αγγλικά αρχίζει με "τσ" (chocolate), η απάντηση είναι ότι στα γαλλικά αυτό το σύμπλεγμα ("ch") αντιστοιχεί με το "σ" στα ελληνικά. Η γαλλική λέξη, όμως, προέκυψε μέσα από την ισπανική "chocolate" (προφέρεται ως "τσοκολάτε"), η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τα νάουατλ, τη γλώσσα των ιθαγενών της περιοχής του σημερινού Μεξικού, δηλαδή των Αζτέκων. 

Στα nahuatl, xocolatl είναι μια σύνθετη λέξη, όπου το πρώτο συνθετικό είναι xoco (προφέρεται ως "τσόκο") και σημαίνει "πικρός" και το δεύτερο atl (προφέρεται ως "ατλ") που σημαίνει νερό. Έτσι, για τους Αζτέκους η σοκολάτα ήταν ένα πικρό νερό. 

Αυτό αρχικά μας φαίνεται περίεργο. Αν αναλογιστούμε, όμως, ότι αν πιούμε νερό με κακάο (όχι τη γνωστή παιδική μάρκα, αλλά το κακάο που δεν έχει καθόλου ζάχαρη μέσα) θα γευτούμε κάτι αρκετά πικρό, τότε καταλαβαίνουμε πώς κατέληξαν να ονομάζουν έτσι τον καρπό του κακαόδεντρου...

Από την εποχή που οι Αζτέκοι ονόμασαν το κακάο "πικρό νερό" έχουν περάσει πολλοί αιώνες και η επεξεργασία αυτού του καρπού έχει εξελιχθεί πολύ. Σήμερα δεν πίνουμε μόνο σοκολάτα ως ρόφημα, αλλά τρώμε τη σοκολάτα σε μπάρες, με γάλα, με ξηρούς καρπούς, την περιχύνουμε πάνω από άλλα γλυκά, παρασκευάζουμε παγωτό με κακάο κ.λπ. 

Σε όποια μορφή της η σοκολάτα είναι πάντα απολαυστική. Αλλά, δυστυχώς, υπάρχει περίπτωση οι μελλοντικές γενιές να μην γνωρίσουν τη γεύση αυτού του νόστιμου καρπού. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανό να δημιουργήσουν ένα μη ανεκτό περιβάλλον για την ανάπτυξη των κακαόδεντρων. 

Μέσα σε όλα αυτά, έχει θεσπιστεί η παγκόσμια ημέρα της σοκολάτας, η οποία έχει οριστεί να είναι η 7η Ιουλίου. Με αυτό το σύντομο σημείωμα για την ιστορία της σοκολάτας και της λέξης "σοκολάτα", λοιπόν, ευχόμαστε σε όλους τους λάτρεις της χαρούμενη μέρα της σοκολάτας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματισμοί για την εκπαίδευση και τη διδασκαλία στο σημερινό σχολείο

  Κατά κοινή ομολογία το σχολείο σήμερα δεν είναι σε θέση να παράσχει τα κατάλληλα ερεθίσματα στους μαθητές, ώστε να τους οδηγήσει στο να αι...