Για τη διευκόλυνση των μαθητών και των εκπαιδευτικών όσον αφορά στην επανάληψη των κειμένων που διδάχθηκαν φέτος στα Αρχαία Ελληνικά Α' ΓΕΛ παρατίθεται πιο κάτω υλικό για επανάληψη των βασικών σημείων. Υπενθυμίζουμε ότι η διδακτέα και εξεταστέα ύλη των Αρχαίων Ελληνικών της Α' ΓΕΛ για το σχολικό έτος 2021-22 διαμορφώθηκε ως εξής όσον αφορά στα κείμενα και τις εισαγωγές του σχολικού βιβλίου:
1. Εισαγωγή α) Κεφάλαιο Β΄: Θουκυδίδης Ολόρου Αλιμούσιος (1. Η ζωή του - 2. Το έργο του. Ενδιαφέροντα και ιδέες - Μέθοδος - Η δομή του έργου. Ο χρόνος της σύνθεσής του - Γλώσσα και ύφος)
β) Κεφάλαιο Γ΄: Ξενοφών Γρύλλου Ερχιεύς (1. Η ζωή του - 2. Το έργο του. Ενδιαφέροντα και ιδέες).
2. Κείμενα α) Θουκυδίδου, Ἱστορίαι, Βιβλίο 3ο, με βασικό θεματικό πυρήνα: Ισχύς και δίκαιο, η «ηθική» του πολέμου
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Κεφάλαιο 70 (μόνο από μετάφραση)
Κεφάλαιο 71-73
Κεφάλαιο 74
Κεφάλαιο 75
Κεφάλαιο 78 (μόνο από μετάφραση)
Κεφάλαιο 81
Κεφάλαιο 82-83 (μόνο από μετάφραση)
β) Ξενοφών, Ἑλληνικά, Βιβλίο 2ο, με βασικό θεματικό πυρήνα: Στρατιωτική υπεροχή και πολιτική κυριαρχία
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Κεφάλαιο 1. § 16-32 (μόνο από μετάφραση)
Κεφάλαιο 2. § 1-4
Κεφάλαιο 2. § 16-23
Κεφάλαιο 3. § 11-16 (μόνο από μετάφραση)
Κεφάλαιο 3. § 50-56
Κεφάλαιο 4. § 1-17 (μόνο από μετάφραση)
Κεφάλαιο 4. § 18-23
*(Πατώντας πάνω σε κάθε κεφάλαιο που αναφέρεται παρακάτω θα οδηγηθείτε στο διαδραστικό βιβλίο του μαθήματος)
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Ξενοφώντος Ελληνικά
Διάγραμμα των ιστορικών γεγονότων που μελετώνται
-Ο Ξενοφών εξιστορεί τα γεγονότα στην τελευταία φάση του πολέμου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ξεκινάει με την φράση «Μετά δέ ταῦτα» κάτι που φανερώνει ότι ο Ξενοφών συνεχίζει το έργο του Θουκυδίδη που έμεινε ημιτελές. Είμαστε στο 411 π.Χ.
-Στο Βιβλίο 2 Κεφάλαιο 1 Παράγραφοι 1-15, η σημαντικότερη πληροφορία που παίρνουμε είναι ότι ο Λύσανδρος έχοντας διαπραγματευτεί με τον Κύρο - βασιλιά των Περσών – καταφέρνει να εξασφαλίσει δάνειο για να συνεχίσει την επίθεση εναντίον των Αθηναίων. Σημαντικό στοιχείο: Εμπλοκή εξωτερικών δυνάμεων – Πέρσες – στον πόλεμο μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών. Ερώτημα: Γιατί οι Πέρσες εμπλέκονται στον Ελληνικό Πόλεμο και γιατί βοηθούν οικονομικά τους Σπαρτιάτες και όχι τους Αθηναίους;
-Από το βιβλίο 2 Κεφάλαιο 1 Παράγραφοι 16-32 ξεκινά η ύλη που εξετάζεται στο σχολείο. Επιγραμματικά αναφέρονται τα εξής:
1) Οι Αθηναίοι έχουν ως ορμητήριο τη Σάμο και οι Σπαρτιάτες τη Χίο και την Έφεσο.
2) Οι Αθηναίοι ελλείψει εφοδίων και γνωρίζοντας ότι τα δύο προαναφερθέντα νησιά αποτελούν ορμητήρια των Σπαρτιατών τα λεηλατούν. Λεηλατούν επίσης και τα ασιατικά εδάφη, γιατί..............................................................................
3) Ο Λύσανδρος πλέει από την Ρόδο παράλληλα στην Ιωνία, δηλαδή τη σημερινή .................. και κατευθύνεται προς τον Ελλήσποντο για να καταστρέψει τις πόλεις που έχουν αποστατήσει και τις πόλεις που ανήκουν στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Πιο συγκεκριμένα ενάντια στην .........................................
4) Πριν φτάσει στην ............................. παίρνει ενισχύσεις από την φιλικά προσκείμενη προς την Σπάρτη ........................
5) Αφού ο Λύσανδρος κυριεύσει την ................................., την λεηλατεί, αλλά δείχνοντας μετριοπάθεια και σεβασμό δεν κρατά ως αιχμαλώτους ελεύθερους πολίτες.
6) Οι Αθηναίοι έχουν πλεύσει στον Ελαιούντα και πληροφορούνται τα όσα έχουν γίνει και αμέσως ξανοίγονται για την Σηστό κι έπειτα για τους Αιγός Ποταμούς.
7) Η .............................. και οι Αιγός Ποταμοί βρίσκονται αντίκρυ. Έτσι, ο Λύσανδρος δίνει διαταγή να παραταχθούν τα πλοία σαν να επρόκειτο για ναυμαχία.
8) Και οι Αθηναίοι παρατάσσονται «ὡς εἰς ναυμαχίαν» περιμένοντας να επιτεθεί ο Λύσανδρος.
9) Νυχτώνει και επίθεση δεν έχει πραγματοποιηθεί, έτσι διαλύονται και οι δύο σχηματισμοί. Αυτό επαναλαμβάνεται για τέσσερεις ημέρες.
10) Ο ..............................., που ήταν παλιός στρατηγός των Αθηναίων και έχει πλέον εξασφαλίσει την προστασία των Περσών που του έχουν παραχωρήσει πύργο στη Σηστό, βλέποντας την κατάσταση συμβουλεύει τους Αθηναίους να προσορμίσουν αλλού.
Γιατί:
α) Οι Αιγός ποταμοί ........................................................................................................
..........................................................................................................................................
..........................................................................................
β) Οι Αιγός ποταμοί ........................................................................................................
................................................................................................................................................................................................................................................................................
11) Ο Λύσανδρος στέλνει κατασκόπους να δουν τι κάνουν οι Αθηναίοι. Διαπιστώνει ότι είναι διασκορπισμένοι και δεν ασχολούνται με το πεδίο της μάχης, καθώς θεωρούν ότι ο Λύσανδρος εδώ και μέρες δεν κάνει την επίθεση γιατί τάχα είναι δειλός.
12) Ο Λύσανδρος έχει πετύχει το στόχο του. Έχει κάνει τους Αθηναίους να θεωρούν ότι είναι ασφαλείς για να τους επιτεθεί όταν δεν θα είναι σε ετοιμότητα αιφνιδιαστικά.
13) Διατάζει τους κατασκόπους του που βρίσκονται στους Αιγός Ποταμούς να του κάνουν σινιάλο με την ασπίδα στο μέσο της διαδρομής της επιστροφής προς Λάμψακο, αν και μόνο αν οι Αθηναίοι βρίσκονται και πάλι σε αποσύνθεση.
14) Την πέμπτη ημέρα αυτό πραγματοποιείται και έτσι ο Λύσανδρος δίνει διαταγή για επίθεση του Σπαρτιατικού Στόλου που «πιάνει στον ύπνο» τους Αθηναίους που αιφνιδιασμένοι αιχμαλωτίζονται δίχως μάχη.
15) Η Πάραλος μαζί με λίγα ακόμα πλοία που γλίτωσαν μεταφέρουν τα άσχημα για τους Αθηναίους μαντάτα στην Αθήνα.
16) Οι Αθηναίοι που αιχμαλωτίσθηκαν «δικάζονται» για όσα άσχημα έχουν διαπράξει έως τότε στον φρικτό αυτόν πόλεμο. (Ψήφισμα για αποκοπή του δεξιού χεριού των αιχμαλώτων...)
-Βιβλίο 2 Κεφάλαιο 2 Παράγραφοι 16-23
1) Ο Θηραμένης στέλνεται ως εκπρόσωπος των Αθηναίων στη Σπάρτη για να διαπιστώσει αν οι Σπαρτιάτες θέλουν να γκρεμιστούν τα Μακρά Τείχη για να:
α) ................................................................................................. ή
β) .................................................................................................
2) Ο Θηραμένης χρονοτριβεί.
Γιατί;
....................................................................................................................................................................................................................................................................................
Πολιτικός Χαρακτηρισμός Θηραμένη (Επίλεξε τη σωστή απάντηση)
Α. Ακραίος ολιγαρχικός
Β. Μετριοπαθής ολιγαρχικός
Γ. Ακραίος δημοκρατικός
Δ. Μετριοπαθής δημοκρατικός
3) Ο Θηραμένης υποστηρίζει ότι τον καθυστέρησε ο Λύσανδρος λέγοντας πως δεν ήταν αυτός αρμόδιος για τέτοια θέματα αλλά οι πέντε έφοροι.
3) Οι πέντε έφοροι δέχονται το Θηραμένη και αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις.
4) Μετά από αυτά, οι Σπαρτιάτες συγκαλούν συνέλευση στην οποία συμμετέχουν και άλλες πόλεις. Εκεί κυρίως οι Κορίνθιοι και οι Θηβαίοι ζητούν την εξόντωση της Αθήνας.
5) Οι Σπαρτιάτες δεν δέχονται να καταστρέψουν την πόλη που είχε προσφέρει τόσα πολλά κατά τα Μηδικά και αποτελούσε πολιτιστικό στολίδι της Ελλάδος.
6) Υπογράφεται η Συνθήκη Ειρήνης <3 σύμφωνα με την οποία ισχύουν οι παρακάτω 4 όροι:
α) Να γκρεμιστούν τα Μακρά Τείχη
β) Να παραδοθούν όλα τα πλοία εκτός από 12
γ) Να επανέλθουν οι εξόριστοι
δ) Να θεωρούν οι Αθηναίοι τους ίδιους εχθρούς και συμμάχους με τη Σπάρτη.
7) Οι Αθηναίοι γκρεμίζουν τα τείχη υπό τον ήχο του αυλού. Πώς σχολιάζετε αυτό το γεγονός;
..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Πραγματολογικά Σχόλια:
Θηραμένης: Ονομαζόταν περιπαικτικά «κόθορνος», γιατί ήταν ευμετάβλητος, αδύναμος και αναποφάσιστος. Η ιδεολογική του κατεύθυνση ήταν προς την ολιγαρχία. Για να πετύχει την εγκαθίδρυσή της απεργάστηκε τα συμφέροντα της πόλης του στον πόλεμο. Αργότερα, λόγω των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν προσχώρησε στους μετριοπαθείς δημοκρατικούς.
Έφοροι: Ήταν πέντε αιρετοί άρχοντες της Σπάρτης με ετήσια θητεία που είχαν δικαστικές και πολιτικές εξουσίες.
Πρεσβευτής αυτοκράτωρ: Πρεσβευτής της αθηναϊκής δημοκρατίας με απόλυτη εξουσία στη διαχείριση θεμάτων Ειρήνης ή Πολέμου χωρίς να ενημερώσει την Εκκλησία του Δήμου.
-Βιβλίο 2 Κεφάλαιο 3 Παράγραφος 1-10 (εκτός ύλης)
1) Ο λαός της Αθήνας αποφάσισε – μετά από μεθοδεύσεις του Λυσάνδρου – να εκλέξει Τριάντα Άνδρες για να συγγράψουν τους νόμους του κράτους. Αυτοί οι άνδρες επιλέχθηκαν με πολιτικά κριτήρια και ανήκαν στην παράταξη των ολιγαρχικών.
2) Στο μεταξύ, ο Λύσανδρος είχε υποδουλώσει και τη Σάμο, το τελευταίο προπύργιο της δημοκρατίας στον τότε κόσμο.
-Βιβλίο 2 Κεφάλαιο 3 Παράγραφοι 11-16
1) Οι Τριάκοντα οργάνωσαν το κράτος και τα πολιτειακά όργανα αυθαίρετα εξυπηρετώντας τα ολιγαρχικά συμφέροντα.
2) Καταδίκαζαν πολλούς πολίτες με την πρόφαση του συκοφάντη.
3) Ζήτησαν από το Λύσανδρο φρουρά με αρμοστή τον Καλλίβιο για να επιβληθούν δια της βίας.
4) Ο Κριτίας που ήταν εξόριστος έχει επιστρέψει και πλέον αποτελεί ισχυρό μέλος της δικτατορίας των ολιγαρχικών.
Πραγματολογικό Σχόλιο
Συκοφαντία: Ψευδής καταμήνυση εναντίον ευκατάστατου πολίτη που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο εκδίκησης ή και εκβιασμού. Ο συκοφάντης αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην καταγγείλει το θύμα του.
Προέκυψε όταν άρχισαν να καταγγέλλονται όσοι έκλεβαν σύκα ή εξήγαγαν παράνομα και έγινε επέκταση της αρχικής σημασίας της λέξης.
-Βιβλίο 2 Κεφάλαιο 3 Παράγραφοι 17-49 (εκτός ύλης)
1) Πολλοί πολίτες διώκονται για τις ιδέες τους με προφάσεις που ανακαλύπτει το καθεστώς.
2) Οι Τριάκοντα αφοπλίζουν όλους τους Αθηναίους εκτός από τους «Τρισχιλίους», που θα αποτελεί τη φρουρά των Τριάκοντα.
3) Ο Θηραμένης διαφωνεί και αποτελεί πλέον εμπόδιο για τους Τυράννους.
4) Ο Κριτίας τον σέρνει στο δικαστήριο, σε μια δίκη παρωδία στην οποία παρευρίσκονται παρακρατικοί με «ἐγχειρίδια» κάτω από τις μασχάλες.
5) Ο Θηραμένης υπερασπίζεται τον εαυτό του λέγοντας πως παρότι είχε ολιγαρχικές απόψεις δεν ήθελε να διαπράξει τέτοιες ακρότητες και να στερήσει από τίμιους πολίτες τα πολιτικά τους δικαιώματα.
-Βιβλίο 2 Κεφάλαιο 3 Παράγραφοι 50-56
1) Η απολογία του Θηραμένη αποδείκνυε την αθωότητά του και γι’ αυτό ο Κριτίας φρόντισε να επηρεάσει τους δικαστές* για να μπορέσει να βγάλει από τη μέση το Θηραμένη.
*Διέταξε τους παρακρατικούς να επιδείξουν τα μαχαίρια ώστε να εκφοβίσει τους δικαστές και γενικά όλους τους παρευρισκόμενους.
2) Ο Κριτίας διαγράφει από τον κατάλογο των Τρισχιλίων τον Θηραμένη, ώστε να μπορέσουν να τον θανατώσουν. Σύμφωνα με τους καινούριους νόμους που συνέγραψαν οι Τριάκοντα, δεν μπορούσε να επιβληθεί η ποινή του θανάτου σε όποιον ήταν εγγεγραμμένος στον κατάλογο των Τρισχιλίων.
3) Μόλις ο Θηραμένης το άκουσε αναπήδησε στην εστία ικετεύοντας για τη ζωή του. Κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα του ακροατηρίου του ανέφερε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει σε οποιονδήποτε πολίτη. Ο καθένας θα μπορούσε να είναι στη θέση του.
4) Ο Κριτίας διατάζει να αποσπάσουν το Θηραμένη από την εστία και να τον εκτελέσουν, διαπράττοντας ύβριν.
5) Τον έσυραν μέσα από την αγορά, όπου ακούγονταν οι κραυγές της απελπισίας του. Έπειτα, του έδωσαν να πιει το κώνειο και αφού το ήπιε, έχυσε το κατακάθι και αναφώνησε «Και στα δικά σου, Κριτία».
Πραγματολογικά Σχόλια
Εστία: Οι ικέτες που έχουν καταφύγει σε ιερά ή σε βωμό είναι ιερά πρόσωπα. Κανείς δεν μπορεί να τα βλάψει καθώς έτσι διαπράττει ύβριν, δηλαδή ασέβεια προς κάθε ιερό και όσιο.
Κώνειο: Τοξική ουσία που χρησιμοποιείτο για την εκτέλεση ατόμων στην αρχαιότητα. Θυμόμαστε ότι έτσι εκτελέστηκε και ο σπουδαίος φιλόσοφος ................................
Κότταβος: Στα συμπόσια, κατά τη διάρκεια του ΠΟΤΟΥ, η τελευταία σταγόνα από στο ποτήρι χρησίμευε για παιχνίδι. Ο καθένας με τη σειρά προσπαθούσε να στοχεύσει και να ρίξει τη σταγόνα μέσα σε έναν κρατήρα. Καθώς έκαναν αυτό αναφωνούσαν το όνομα του αγαπημένου τους προσώπου. Αν η σταγόνα έπεφτε μέσα τότε πίστευαν πως θα ήταν ευνοημένες οι ερωτικές τους σχέσεις με το συγκεκριμένο άτομο.
*Ο Θηραμένης ειρωνεύεται τον Κριτία και του εύχεται με αυτόν τον τρόπο να βρεθεί και αυτό στη θέση του σύντομα.
-Βιβλίο 2 Κεφάλαιο 4 Παράγραφοι 1-17
1) Οι Τριάκοντα μετά το θάνατο του Θηραμένη πίστεψαν πως είχε ανοίξει ο δρόμος για την Τυραννία τους.
2) Απαγόρευσαν σε όσους ήταν έξω από τον κατάλογο τη διαμονή τους στην πόλη και τους έκλεψαν τα περιουσιακά στοιχεία. Τα Μέγαρα κι η Θήβα γέμισαν πρόσφυγες.
3) Ο Θρασύβουλος, αρχηγός των δημοκρατικών, οργάνωσε την αντίσταση καταλαμβάνοντας το Φρούριο της Φυλής.
4) Οι δημοκρατικοί κάνουν αιφνιδιαστική επίθεση και κερδίζουν τους ολιγαρχικούς που έχουν πολλές απώλειες.
*Στοιχεία νίκης
α) Σχέδιο
β) Ηρωισμός
γ) Δίκαιο
δ) Αιφνιδιασμός
5) Οι Τριάκοντα βλέποντας πως είναι σε δυσμενή θέση πάνε στην Ελευσίνα για να έχουν ως καταφύγιο την πόλη αυτή σε περίπτωση αποτυχίας. Αιχμαλωτίζουν με τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων τους Ελευσινίους.
6) Στο μεταξύ οι δημοκρατικοί έχουν οχυρωθεί στον Πειραιά. Μόλις το μαθαίνουν οι ολιγαρχικοί πάνε κι αυτοί εκεί.
7) Οι δημοκρατικοί πάνε να οχυρωθούν στη Μουνιχία, γιατί βρίσκονταν σε πολύ «ανοιχτό μέρος» και μπορούσαν να βληθούν από παντού.
8) Οι ολιγαρχικοί πάνε στην Ιπποδάμειο Αγορά, απέναντι από το ιερό της Άρτεμης της Μουνιχίας.
9) Ο Θρασύβουλος βγάζει λόγο αναπτέρωσης του ηθικού των αγωνιστών και ξεκινά η μάχη.
-Βιβλίο 2 Κεφάλαιο 4 Παράγραφοι 18-23
1) Στη μάχη σκοτώνονται οι πρωτεργάτες του κινήματος των Τριάκοντα, δηλαδή ο ................................ και ο ......................................., που ήταν και θείοι του Πλάτωνος.
2) Ο Κλεόκριτος είναι μύστης των Ελευσινίων μυστηρίων και σεβαστό πρόσωπο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τον ακούν με προσοχή οι ολιγαρχικοί.
3) Ο Κλεόκριτος στο λόγο του τονίζει ότι είναι αδέλφια με τους δημοκρατικούς και δεν αξίζει να πολεμούν.
4) Πείστηκαν και ξεκίνησαν συνεδρίαση στην οποία πολλοί διαφωνούσαν στην ιδέα της συμφιλίωσης με τους δημοκρατικούς του Πειραιά, καθώς είχαν διαπράξει πολλές ωμότητες εναντίον αθώων πολιτών. Στο τέλος όμως πείστηκαν όλοι να κάνουν ανακωχή και να παραδοθούν στους «αντάρτες του Πειραιά» για να τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος και να μην υπάρξει μνησικακία.
Θουκυδίδου Ἱστορίαι (Γ΄ βιβλίο)
Επιμέλεια: Φωτεινή Κατσίβα
Εισαγωγικά
-Πριν διαβάσετε ό,τι ακολουθεί σκεφτείτε τα αίτια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ποια πιστεύετε ότι είναι συνήθως τα κίνητρα για έναν πόλεμο; Διαβάστε τα παρακάτω έχοντας στο μυαλό σας την απάντηση που δώσατε στην παραπάνω ερώτηση:
-Η Κόρινθος (μέλος της
Πελοποννησιακής Συμμαχίας) ελέγχει αποικιακά κάποια νησιά του Ιονίου (ειδικά
την Κέρκυρα).
-Η Αθήνα θέλει να απλώσει τις
οικονομικές τις δραστηριότητες στη Δύση.
-«Γέφυρα» για τη Δύση είναι τα
Ιόνια νησιά και συγκεκριμένα η Κέρκυρα.
-Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει
σύγκρουση εμπορικών συμφερόντων ανάμεσα στην αθηναϊκή και την πελοποννησιακή συμμαχία.
-Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας
της Επιδάμνου (Κέρκυρα εναντίον Κορίνθου) πιάστηκαν αιχμάλωτοι κάποιοι
Κερκυραίοι.
Από αυτούς όσοι ήταν:
α) δημοκρατικοί θανατώθηκαν ή
φυλακίστηκαν
β) ολιγαρχικοί αφέθηκαν
ελεύθεροι, αφού πρώτα υποσχέθηκαν να βοηθήσουν την Κόρινθο προπαγανδίζοντας
στους δρόμους της Κέρκυρας φιλοκορινθιακές ιδέες.
Βιβλίο 3: Κερκυραϊκά
-Έχοντας μπροστά σας το κείμενο συμπληρώστε τα κενά και απαντήστε στις ερωτήσεις:
- Όταν θα επιστρέψουν οι
ολιγαρχικοί Κερκυραίοι αιχμάλωτοι που αφέθηκαν ελεύθεροι από τους Κορινθίους, η
Κέρκυρα θα βρίσκεται σε εμφύλια σύρραξη. Οι δύο παρατάξεις είναι οι εξής:
......................................... εναντίον
................................................
- Ο ............................
(ἐθελοπρόξενος Ἀθηναίων) ενάγεται στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι προσπαθεί
να υποδουλώσει την Κέρκυρα στην ...........................
- Τελικά δικαιώνεται και με μνησικακία
σέρνει τους κατηγόρους του σε δίκη με την κατηγορία ότι κόβουν τα ραβδιά από το
ιερό του Δία.
- Οι ολιγαρχικοί πίστεψαν ότι ο
Πειθίας θα έπειθε τους Κερκυραίους να συμμαχήσουν με την Αθήνα. Έτσι, μπήκαν
την ώρα της δίκης μέσα στη Βουλή ξαφνικά και σκότωσαν όλους τους δημοκρατικούς
και τον Πειθία με τα ............................... που είχαν.
71
-Οι ολιγαρχικοί αποφασίζουν πως η
Κέρκυρα θα τηρήσει στάση ουδετερότητας.
-Οι ολιγαρχικοί στέλνουν πρέσβεις
στην Αθήνα για να εξηγήσουν τα γεγονότα κατά πώς τους συμφέρει και δεν κάνουν
στην Κέρκυρα καμία ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει αντεκδίκηση.
72
-Οι Αθηναίοι συλλαμβάνουν τους
πρέσβεις ως ταραξίες.
-Φτάνουν στην Κέρκυρα ενισχύσεις
ολιγαρχικών (κορινθιακός και σπαρτιατικός στόλος).
-Οι ολιγαρχικοί επιτίθενται στους
δημοκρατικούς και νικούν.
-Οι δημοκρατικοί καταφεύγουν στην
ακρόπολη και οργανώνονται έχοντας το Υλλαϊκό λιμάνι.
-Οι ολιγαρχικοί έχουν την αγορά
όπου ακριβώς και κατοικούν οι περισσότεροι.
73
-Την επόμενη μέρα αψιμαχούν λίγο
και ξεχύνονται στους αγρούς ψάχνοντας για στρατιώτες.
-Οι δημοκρατικοί παρακαλούν τους
........................... να συνταχθούν μαζί τους υποσχόμενοι να τους
εξασφαλίσουν .............................
-Οι ολιγαρχικοί ενισχύονται από
800 μισθοφόρους (..........................) της Πελοποννησιακής Συμμαχίας.
-Νίκη των δημοκρατικών λόγω της
στρατηγικής θέσης που κατέχουν και λόγω της αριθμητικής τους υπεροχής.
-Βοηθούν και οι γυναίκες πετώντας
...................................
-Οι ολιγαρχικοί φοβούνται μήπως
κερδίσουν οι δημοκρατικοί.
(Άσκηση: Μετάφρασε την παραπάνω
φράση στα αρχαία ελληνικά και μετά σύνταξέ την.
..........................................................................................................................................
.........................................................................................................................................)
-Έτσι, μόλις βραδιάζει καίνε τα
σπίτια γύρω από την αγορά, ώστε......................................
...............................................................................................................................................
-Κάηκαν πολλά εμπορεύματα και
σπίτια. Θα καιγόταν ολόκληρη η πόλη, αν τυχόν .............
............................................................................................................................(.....................................................................................................................).
-Και οι δύο παρατάξεις βρίσκονται
σε επιφυλακή.
-Φαίνεται πως το momentum της
σύγκρουσης ωφελεί τους δημοκρατικούς. Γι’ αυτό το λόγο στο «στρατόπεδο» των
ολιγαρχικών γίνονται δύο κινήσεις (Συμπλήρωσέ τες με το χωρίο αυτούσιο):
α)................................................................................
β)..................................................................................................................................................................................................................................
-Ο ............................
–στρατηγός των Αθηναίων- που βρισκόταν στην ............................,
έρχεται για βοήθεια με 12 πλοία και 500 Μεσσηνίους οπλίτες.
-Γίνεται διαμεσολαβητής για
συμβιβασμούς ανάμεσα στις δύο παρατάξεις με σκοπό να κατευνάσει τα πνεύματα στο
νησί.
-Πείθει τους Κερκυραίους να
δικάσουν και να τιμωρήσουν για τα συμβάντα 10 ανθρώπους – αυτούς που είχαν τη
μεγαλύτερη ευθύνη – και για τους υπόλοιπους να γίνει αμνηστία.
Ερώτηση κρίσεως: Πώς κρίνεις την απόφαση του Νικόστρατου και πώς θα
τον χαρακτήριζες με βάση την έως τώρα δράση του;
-Αφού τα έκανε αυτά, ήθελε να
αποπλεύσει.
-Όμως, οι δημοκρατικοί τον
πείθουν να αφήσει 5 πλοία πίσω του, ώστε να εξασφαλιστεί στο νησί η
αποκατεστημένη τάξη.
-Ο Νικόστρατος συμφωνεί.
-Αλλά οι δημοκρατικοί, αντί να
έχουν να πλοία εκεί για ασφάλεια, τα χρησιμοποιούν βάζοντας μέσα τους
ολιγαρχικούς.
-Οι ολιγαρχικοί, επειδή φοβήθηκαν
μην τους στείλουν στην Αθήνα, πάνε ως ....................... στο ιερό των
Διοσκούρων.
-Ο Νικόστρατος προσπαθεί να
παρηγορήσει τους ολιγαρχικούς και να τους πείσει ότι δεν θα τους συμβεί κάτι
κακό.
-Οι δημοκρατικοί χρησιμοποιούν ως
πρόφαση τη μη συνεργασία των ολιγαρχικών για να αποδείξουν πως οι τελευταίοι
δεν έχουν καλή πίστη και ετοιμάζουν κάποια παγίδα.
-Έτσι, οι
............................... παίρνουν τα όπλα και σκοτώνουν όποιον
............................. βρίσκουν στο δρόμο τους, αν δεν τους σταματήσει ο
Νικόστρατος.
-Όταν το είδαν αυτό οι υπόλοιποι
πάνε κι αυτοί στο Ηραίο ως ικέτες (400 άτομα).
1. Αρχαία πόλη | 5. Υλλαϊκός λιμένας |
2. Αγορά | 6. Λιμάνι της αγοράς |
3. Ακρόπολη | 7. Ηραίο |
4. Υψώματα | 8. Το νησί απέναντι από το Ηραίο |
9. Πτυχία |
(Κεφάλαια 76-77/εκτός ύλης: Την τέταρτη ή πέμπτη μέρα μετά τη μεταφορά των ολιγαρχικών στο νησί φτάνουν στην Κέρκυρα πλοία της πελοποννησιακής συμμαχίας με επικεφαλής τον Αλκίδα και το Βρασίδα. Τότε οι Κερκυραίοι με τους Αθηναίους ετοιμάζονται για ναυμαχία κατά της πελοποννησιακής συμμαχίας.)
-Στη ναυμαχία οι Κερκυραίοι ακολουθούν λανθασμένη τεχνική, αφού επιτίθενται λίγα λίγα τα καράβια τους εναντίον των Πελοποννησίων, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται.
-Οι Αθηναίοι προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια χτυπώντας την παράταξη των πλοίων των Πελοποννησίων από τα πλάγια, για να μην περικυκλωθούν.
-Τα κερκυραϊκά πλοία υποχωρούν λόγω της ήττας και το ίδιο κάνουν και τα αθηναϊκά. Ωστόσο, τα αθηναϊκά υποχωρούν αργά κάνοντας τους Πελοποννησίους να τα κυνηγήσουν, με αποτέλεσμα να κερδίζουν χρόνο οι Κερκυραίοι, ώστε να υποχωρήσουν με ασφάλεια στο λιμάνι.
(Κεφάλαια 79-80/εκτός ύλης: Οι δημοκρατικοί φοβισμένοι μήπως οι Πελοποννήσιοι πάρουν τους ολιγαρχικούς από το νησί, τους επαναφέρουν στο Ηραίο. Ωστόσο, οι Πελοποννήσιοι δεν έκαναν κάποια κίνηση, παρά μόνο να καταστρέψουν κάποια χωράφια στη Λευκίμνη.)
-Μόλις πληροφορήθηκαν ότι αθηναϊκά καράβια πλησιάζουν στην Κέρκυρα από τη Λευκάδα, οι Πελοποννήσιοι έφυγαν άρον άρον. Τότε οι δημοκρατικοί εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και άρχισαν να δολοφονούν όποιον ολιγαρχικό έβλεπαν μπροστά τους. Η κατάσταση εκτροχιάστηκε εντελώς και ο καθένας σκότωσε ακόμα και λόγω προσωπικής αντιπαλότητας. Η ασέβεια και η αλαζονεία ήταν τόση που σκοτώθηκαν ακόμα και ικέτες σε ναούς.
82
-Τα αποτελέσματα των εμφυλίων
συγκρούσεων που απλώθηκαν σιγά σιγά σχεδόν σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.
83
-Αναξιοπιστία όρκων.
-Επικράτηση των διανοητικά
κατώτερων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου